Hoş Sohbet Nasıl Yapılır ?


Hoş Sohbet

Hoş sohbet, fikirleri, tutumları, duyguları karşı tarafa aktarmak olarak tanımlanabilir. Her sohbet biçiminde mesaj(ileti), gönderici ve alıcı vardır. Mesajı veren kişinin mesaja yüklediği anlam ile mesajı alan kişinin yüklediği anlam birbirine ne kadar yakınsa sohbet o kadar iyidir. İlk etapta gayet basit görünse de hoş sohbeti etkileyen bir takım faktörler durumu karmaşıklaştırabilir.

Sağlıklı bir sohbet için sadece bilgiyi karşı tarafa iletmek yeterli değildir. Duygular, kültürel durum, ortam, dikkat ve ruh hali gibi birçok değişken iletişimi etkiler. Örneğin, bir kültürde espri olan durum başka kültürde hakaret olabilir. Ruhsal olarak gergin biri karşı tarafı dinlemekte güçlük çekebilir.


Görüntülü Sohbet ile Kaliteli sohbet nasıl yapılır

Görüntülü sohbet esnasında mesajlar sözlü veya sözsüz olarak iletilebilir. Beden dili, giyilen kıyafetler, durulan konum, göz teması sözsüz olarak sohbete dahil olur. Kolları çaprazlamadan açık bir konumda tutmak etkili bir iletişim sağlar. Bunun yanında gülümsemek ve göz teması kurmak karşı tarafa pozitif bir bakış açısı getirir. Beden dili söylenenlerle çelişmemeli ve karşıda güvensizlik yaratmamalıdır.

Hoş sohbet yüz yüze, telefon ya da çeşitli kitle iletişim araçları(sosyal medya, sohbet odaları gibi) ile gerçekleştirilebilir. Karşı tarafın sözünü gereksiz yere kesmekten kaçınmak, söylenenlerle ilgilenmek ve yargılamadan dinlemek iyi bir dinleyici olmanın adımlarıdır. Konuşmanın içindeki küçük ayrıntılara dikkat etmek bütünü güçlendirir. Dinleyici sizseniz ve stres altında hissediyorsanız bazen sorulan sorular karşısında afallayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda sorunun tekrar sorulmasını ya da bir örnekle desteklenmesini isteyebilirsiniz. Karşı tarafı ne kadar iyi dinlediğinizi göstermek için onun söylediklerini özetleyebilirsiniz.


Seviyeli sohbet ve Karşılıklı İhtiyaçların önemi

Bazen sıkıntılarını ya da fikrini karşı tarafa benimsetmek için sohbet gerçekleştirilebilir. Düşünceler karşı tarafın haklarını ihlal etmeden aktarılmalıdır. Aynı zamanda kişi kendi ihtiyaçlarını da göz ardı etmemelidir. Sınırlarını koruması gerektiğinde ''hayır'' diyebilmelidir. Olumsuz yargıların olumlu cümlelere çevrilerek aktarılması da sohbeti rahatlatır. Örneğin ‘’Hiçbir insan mutsuz olmak istemez’’ yerine ‘’Her insan mutlu olmak ister’’ cümlesi daha ılımlı bir hava yaratır. ‘’Yorucu bir gün geçirdiğini biliyorum’’ gibi empati kuran cümleler karşıdakinin duygularına saygı duyduğunuzu gösterir.


Sohbet Odalarında Konuşma Pratiği

Sesli sohbet sitelerinde konuşmayı gerektiren bir meslek sahibi olabilirsiniz. Düzgün bir duruş, iyi ayarlanmış ses tonu, ortama uygun konular iletişimin ilk adımları olacaktır. Hoş sohbet odalarına giriş yapmadan önce kendi kendine daha sonra sesli sohbet odaları içinde konuşma pratiği yaparak kendini geliştirmek mümkündür. Hitap edilen kişiye uygun farklı tarzlar geliştirilebilir.

Aktif olarak dinlemek, karşıdan geri bildirim almaya çalışmak, sözsüz ipuçlarını da kavrayabilmek iyi bir sohbet anahtarlarıdır.